Nowe połączenia smakowe w Restauracji George Sand w Hotelu Mazurkas

Mariusz Pietrzak, Szef Kuchni w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° zaprasza na nowe, autorskie menu do restauracji George Sand. Proponuje w nim nowe dania i oryginalne połączenia smakowe, dla których inspiracją jest kuchnia francuska i śródziemnomorska, choć nie brakuje w nim także dań kuchni polskiej, do których dodał wiele nowoczesnych akcentów z kuchni Fusion. Z pewnością zaskoczą sposobem ich przyrządzenia i podania. Szef dołożył wszelkich starań, aby wszystkie potrawy były lekkie, aromatyczne i elegancko podane.
W menu znajdziemy dużo świeżych ryb: łososia, sandacza, okonia morskiego oraz owoców morza: ośmiornicę, krewetki królewskie, małże nowozelandzkie, kalmary, ale także rodzime mazurskie raki oraz śledzia w nowej odsłonie, czyli z dodatkiem czerwonego kawioru. Dania na bazie ryb i owoców morza należą do potraw najchętniej przyrządzanych przez Szefa.
Wśród dań mięsnych na uwagę zasługuje ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej podawany z jajkiem przepiórczym, marynatami, anchois i czerwonym kawiorem; policzki wołowe duszone w czerwonym winie z blanszowanym szpinakiem, chutney z dyni, kolorowymi warzywami i purée ziemniaczanym smażonym w kataifi na sosie rozmarynowo-balsamicznym czy stek z polędwicy wołowej Black Angus na sosie winno-rozmarynowym z risotto z ziemniaków z warzywami i borowikami smażonymi na maśle. Są też klasyki kuchni polskiej, czyli schabowy z zasmażaną młodą kapustą, pieczona kaczka w pomarańczach i cielęce flaki w delikatnym bulionie.
W nowym menu znajdziemy także propozycje dań typowo wegetariańskich takich jak: kotleciki z ciecierzycy z musem z papryki, szpinakiem i warzywami grillowanymi z oregano, makaron pappardelle w sosie kremowym z wędzonym łososiem, gorgonzolą, młodym szpinakiem i kaparami.
„Każdy gość, nawet ten z bardzo wyrafinowanym gustem kulinarnym, znajdzie w nowej karcie coś dla siebie. Restauracja George Sand inauguruje wiosenny sezon oryginalnym i pełnym unikalnych połączeń smakowych menu. Wszystkie potrawy są w całości przygotowane w naszej kuchni, bez użycia półproduktów. Używamy tylko składników naturalnych, nieprzetworzonych, od lokalnych dostawców.” – podkreśla Mariusz Pietrzak.
Restauracja George Sand oraz Mazurkas Catering 360° są laureatami Złotego Widelca – nagrody przyznanej przez jury akcji rekomendującej warszawską gastronomię „Warszawa od kuchni”.
Kilka słów o Szefie Kuchni…
Mariusz Pietrzak – Szef Kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° z gastronomią związany jest od 30 lat. W swojej dotychczasowej karierze, jako Szef Kuchni Mazurkas Catering 360° odpowiadał m.in. za przygotowanie i realizację kompleksowej obsługi gastronomicznej Szczytu NATO 2016 na Stadionie Narodowym w Warszawie i kolacji dla ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO w Teatrze Wielkim oraz wybranych wydarzeń w czasie 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, która odbyła się w Krakowie w 2017 r.
W MCC Mazurkas odpowiada zarówno za tworzenie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla marki Mazurkas, jak również za organizację bieżącej pracy kuchni, zarządzanie podległym personelem i współpracę z dostawcami. Pomysłodawca, inicjator i autor dań serwowanych w Restauracji George Sand w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. Prywatnie ambasador polskich Mazur i miłośnik kuchni azjatyckiej.
Powrót do listy